• hij is een rots in de branding
• beheerst zijn gevoelens
• is een stabiele factor
• iemand waaraan je je kunt spiegelen
• een baken in een woelige zee
• de visserkoning
• Platonische liefde
• mediamieke aanleg
• empatisch
• goede mediator

KONING van KELKEN
KING of CUPS
KÖNIG der KELCHE

Water in Atziluth

Yetsirah
de wereld van water
van gevoelens
geloof
intuïtie
schijn en bespiegeling
bluswater

Dat de koning heerser van het element is kunnen we hier op onze klompen aanvoelen.
Hij test de temperatuur van het water zoals een moeder het badwater met haar elleboog beproefd.
Hij kent de stormen van emotie, de verraderlijke stroming van de zee; Hij staat erboven en heeft het allemaal meegemaakt. Of hij zijn levenswijsheid ook uit kan dragen is maar de vraag; Hij bevindt zich op een eiland en voelt zich vaak een roepende in de woestijn waarmee meteen een overeenkomst met de Stavenkoning is aangegeven.
Hij zit als een rots in de branding en heeft de stabiliteit gevonden.
Tussen de knieën, in de schoot van de koning lijkt de driekante vorm van het vrouwelijke geslachtsorgaan aanwezig, waarmee naar het vruchtbare wordt verwezen of zie ik dingen die er niet zijn?
Is het een plopper die de koning in z’n linkerhand houdt - een ontstopper?
Het zal in ieder geval een ‘instrument’ zijn wat oplossingen biedt -
de koning als hulp biedende loodgieter; redder bij lekkage.
De troon lijkt van beton te zijn gegoten en hoewel dit een grote tegenstelling lijkt met het woelige water, onderstreept het hier de stevigheid, de houvast die de koning door zijn levenservaring heeft opgedaan. In de (enig zichtbare) linker armleuning zien we dit thema herhaald; een pilaar in de golven; een huis op drijfzand gebouwd.
Net zoals de troon, lijkt het tableau waarop de troon staat, van beton. De grijze kleur benadrukt de ‘schijnbare’ stabiliteit die hier gevonden is. Aan de ene kant lijkt het te drijven maar ook lijkt het de bovenkant van een dikke, vierkante zuil die stevig? op de zanderige bodem staat.
Ik schrijf iets over Koning Knoet bij KONINGIN van KELKEN omdat het beeld van een troon op het strand daar wordt getoond. Hier zien we dat ook een tsunami van gevoelens weerstaan kan worden als de basis sterk genoeg is - als je stevig genoeg in je schoenen staat
Twee vissen zijn afgebeeld; de ene springt op uit het golvende water, de ander hangt geketend om de hals van de koning, dit om aan te geven dat de ongrijpbaarheid van vissen door de koning is opgelost; het gevoel is aan banden gelegd. Dat gevoelens ongrijpbaar zijn, laat de andere, blauwe vis zien; hij springt (lachend) uit het water, geniet van zijn vrijheid.
'Red sails in the sunset'
Woelige wateren.
De zee klotst en likt aan de voet van de zetel; bedreigd de koning en wiegt ‘m tegelijkertijd in slaap. De zee is verraderlijk, gevaarlijk en eindeloos.
   
 
(vorige kaart)
(volgende kaart)
(terug naar overzicht)